Category - General Knowledge

Part - War of India

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. When the Battle of Kili was fought?

a) 1296
b) 1297
c) 1299
d) 1301

Ans-c) 1299, between the Mongols of the Chagatai Khanate led by Qutlugh Khwaja and the Delhi Sultanate led by Alauddin Khalji. Alauddin Khalji won this war.

2. When the Second Battle of Delhi was fought?

a) 3 August 1757
b) 5 August 1757
c) 9 August 1757
d) 11 August 1757

Ans-d) 11 August 1757, between the Maratha Confederacy under the command of Raghunath Rao and the Rohillas under the command of Najib-ud-Daula. Maratha Confederacy won this war.

3. When the Battle of Kartarpur was fought?

a) 25 March 1635
b) 25 April 1635
c) 25 May 1635
d) 25 June 1635

b) 25 April 1635, between the Mughal Empire vs sikh Forces.Battle of Kartarpur in April 1635, with Guru Hargobind Ji's forces achieving a decisive victory over the larger Mughal army, which was led by Kale Khan.

4. When first Anglo-Maratha War took place?

a) between 1774 and 1782
b) between 1775 and 1782
c) between 1776 and 1782
d) between 1777 and 1782

Ans- b) between 1775 and 1782, ending with the Treaty of Salbai.

5. When first Anglo-Sikh War took place?

a) between 1844 to 1845
b) between 1845 to 1846
c) between 1846 to 1847
d) between 1847 to 1848

Ans- b) between 1845 to 1846 .

8. When the First Battle of Tarain was fought?

a) 1189 AD
b) 1190 AD
c) 1191 AD
d) 1192 AD

Ans- c) 1191 AD, Muhammad Ghori (Ghurids) versus Prithviraj Chauhan (Chauhans) and their allies.

9. When the Battle of Khanwa was fought?

a) 16 January 1527
b) 16 February1527
c) 16 March 1527
d) 16 Aprail 1527

Ans- c) 16 March 1527, between the Mughal Empire, led by Babur, and the Kingdom of Mewar, led by Rana Sanga.

10. When the Battle of Chanderi was Started?

a) 18 January 1528
b) 16 February1528
c) 20 January 1528
d) 26 February1528

Ans- c) 20 January 1528, between the Mughal Emperor Babur and the Rajput leader Medini Rai.

11. When the Battle of Bayana was fought?

a) 15 February 1527
b) 18 February 1527
c) 21 February 1527
d) 24 February 1527

Ans- c) 21 February 1527, between the Kingdom of Mewar under Rana Sanga on one side and Mughals under Nizam Khan, led by Abdul Aziz.

12. When the Battle of Haldighati was fought?

a) 12 June 1576
b) 16 June 1576
c) 18 June 1576
d) 19 June 1576

Ans- c) 18 June 1576, between the Mughal Empire, led by Raja Man Singh I, and the forces of Maharana Pratap of Mewar.

13. When the Battle of Rakkasatangadi /Talikota was fought?

a) 13 January 1565
b) 18 January 1565
c) 23 January 1565
d) 28 January 1565

Ans- c) 18 June 1576, between Vijayanagara Empire, led by Rama Raya, and the the Deccan Sultanates (Bijapur, Golconda, Ahmadnagar, and Bidar).

14. When the Battle of Dewair was fought?

a) 1575
b) 1578
c) 1580
d) 1582

Ans- d) 1582, between Amar Singh I of Mewar and Mughal army led by Jahangir under Muhammad Parviz and Asaf Khan III.

15. When the Battle of Buxar was fought?

a) August 22, 1764
b) September 22, 1764
c) October 22, 1764
d) November 22, 1764

Ans- b) September 22, 1764, This was a decisive victory for the British East India Company against a combined Indian force led by the Nawab of Bengal, the Nawab of Awadh, and the Mughal Emperor.

16. When the Battle of Nagaur was fought?

a) 1445
b) 1455
c) 1465
d) 1475

Ans- b) 1455, between the Rajputs of Mewar and the Nagaur Sultanate.

17. When the Battle of Sambhar was fought?

a) 1707
b) 1708
c) 1709
d) 1710

Ans- b) 1708, forces of Jai Singh of Amber and Ajit Singh of Marwar defeated the Mughal army and killed its commanders, Sayyid Hussain Khan Barha and his brothers.

18. When the Battle of Javli was fought?

a) 1708
b) 1709
c) 1710
d) 1712

Ans- c) 1710, forces of Gaj Singh Naruka of Javli successfully checked a combined Mughal and Jat army of 13,000 men, under the command of Mir Khan and Churaman Jat.

19. When the Battle of Bandanwara was fought?

a) 1707
b) 1709
c) 1711
d) 1714

Ans- c) 1711, between Mewar and Mughal forces in 1711 AD, between Hurda and Bandanwara, near Khari river in Bhilwara district, Rajasthan. Maharana Sangram Singh - II defeated Mughal force under Mir Bakshi and Zulfikar Khan.

20. When the Battle of Plassey was fought?

a) May 23, 1757
b) June 23, 1757
c) July 23, 1757
d) August 23, 1757

Ans- b) June 23, 1757, The British East India Company, led by Robert Clive, against the Nawab of Bengal's army, which included a small contingent of French allies. Bitirsh Army won this war.

21. When the Battle of the Hydaspes was fought?

a) May of 324 BCE
b) May of 325 BCE
c) May of 326 BCE
d) May of 327 BCE

Ans- c) May of 326 BCE, between the Macedonian Empire under Alexander the Great and the Pauravas under Porus. Alexander won this war.

22. When the Battle of the Bhopal was fought?

a) December 24, 1735
b) December 24, 1736
c) December 24, 1737
d) December 24, 1738

Ans- c) May of 326 BCE, This was a decisive victory for the Maratha Empire under Peshwa Bajirao I against a combined Mughal and Nizam of Hyderabad army on December 24, 1737.

22. When the Second Battle of Panipat was fought?

a) 5 November 1556
b) 5 November 1557
c) 5 November 1558
d) 5 November 1559

Ans- a) 5 November 1556, between the Mughals under Akbar and emperor Hemu. Mughals won this war.

23. When the Battle of Wandiwash was fought?

a) 1758
b) 1759
c) 1760
d) 1761

Ans- a) 5 November 1556, Battle of Wandiwash was a battle in India between the French and the British in 1760. British won this war.

24. When the Battle of Chandawar was fought?

a) 1193
b) 1194
c) 1195
d) 1196

Ans-b) 1194, between Muhammad of Ghor and Jayachandra of the Gahadavala dynasty. Muhammad of Ghor won this war.

25. When the Battle of Kayadara was fought?

a) 1175
b) 1176
c) 1177
d) 1178

Ans-d) 1178, a significant victory for the Solanki (Chaulukya) dynasty of Gujarat led by Queen Naiki Devi against the invading Ghurid forces of Muhammad of Ghor in 1178 CE, near modern-day Mount Abu.